Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op 'veelgestelde vragen' aan Old Amsterdam. Zit uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op.

Wat zijn de voedingswaarden van Old Amsterdam?
De voedingswaarden van Old Amsterdam kaas 48+, per 100 gram:
* Energiewaarde: 1755 kJ (418 kcal)
* Eiwit: 29 g
* Koolhydraten: 0 g
* Vet: 35 g
Ik ben allergisch voor gluten. Kan ik dan wel kaas eten?
Ja, dat kan, want kaas bevat geen gluten.
Ik ben allergisch voor koemelkeiwit. Kan ik dan wel kaas eten?
Nee, helaas niet, want kaas bevat koemelkeiwit. U zou wel sojakaas kunnen proberen.
Ik moet mij houden aan een cholesterolarm dieet. Kan ik dan nog wel kaas eten?
Bij een cholesterolarm dieet is het belangrijk om meervoudig onverzadigde vetzuren te eten. Deze komen met name voor in plantaardige producten. Kaas is een product van dierlijke oorsprong, daarin komen meervoudig onverzadigde vetzuren in beperkte mate voor. Informeer daarom, als u het niet zeker weet, bij uw diëtist of huisarts.
Welke kaas mag ik eten bij een eiwit-beperkt dieet?
Het beste is om helemaal geen kaas te eten. Als u toch graag kaas eet, adviseren wij u een Goudse 48+ kaas, zoals Old Amsterdam, omdat deze minder eiwit bevat dan 30+ kaas.
Ik heb diabetes. Mag ik dan nog wel kaas eten?
Voor diabetici is het belangrijk niet te veel koolhydraten (voedingssuikers) tegelijk te eten. Vandaar dat het goed is erop te letten de koolhydraten zo veel mogelijk te spreiden over de hele dag. Old Amsterdam bevat geen koolhydraten, maar zoals alle kaas wel vet. Iedereen is verschillend en heeft een ander eetpatroon. Informeer daarom, als u het niet zeker weet, bij uw diëtist of huisarts.
Is kaas wel gezond?
In kaas zitten onder andere eiwitten en calcium; kaas is dus zeker gezond. Een derde bestaat uit de gezonde onverzadigde vetten, twee derde van de vetten zijn verzadigd en dus minder goed voor u. De aanduidingen 48+, 30+, enzovoort geven niet aan dat er 48% of 30% vet in een kaas zit; het gaat hier om warenwettelijke productomschrijvingen. Vuistregel: voor snijkaas neemt u twee derde van de +-aanduiding om het vetpercentage te schatten (dus 48+ =32% vet, 30+ =20% vet). Om exact te weten hoeveel vet u werkelijk eet, kunt u het beste de voedingswaardenoverzichten lezen op de verpakking. Daarin staat precies hoeveel gram vet er in 100 gram kaas zit.
Hoeveel liter melk zit in 1 kilo kaas?
Er wordt ongeveer 10 liter melk gebruikt voor 1 kilo kaas. Het exacte aantal is afhankelijk van het type kaas.
De plakjes van mijn voorgesneden kaas kleven aan elkaar. Hoe komt dat?
Doordat kaas een natuurproduct is, kan het seizoen en het rijpingsproces ervoor zorgen dat de plakken af en toe aan elkaar kleven. We stellen daarnaast hoge eisen aan de smeuïgheid van onze kazen, wat belangrijk is voor de smaak en ervoor zorgt dat drogere kazen niet taai worden. Daardoor kan het ook voorkomen dat de plakken gaan kleven.
Er zit schimmel op mijn kaas. Hoe komt dat en kan ik de kaas nog eten?
Schimmels zitten overal in de lucht. Wanneer kaas in een geopende verpakking bewaard wordt, of vers van het mes is gekocht, kan het product gaan schimmelen. Als u schimmel vindt op voorverpakte kaas, is de verpakking lek geweest. Deze kaas kunt u het beste naar onze Consumentenservice retour sturen (Antwoordnummer 22, 1270 VB te Huizen, een postzegel is niet nodig). Als u er een brief bij doet met uw naam- en adresgegevens en een korte omschrijving van de klacht, krijgt u van ons binnen twee weken na ontvangst een reactie. De schimmels op zich zijn meestal onschuldig, al wordt niet aangeraden ze te consumeren. Wanneer er een lichte schimmelaanslag zit op de kaas kunt u deze wegsnijden (ongeveer een cm rond de schimmel) en de kaas gewoon eten.
Er zit witte uitslag op de kaas. Wat is dat?
Dit komt met name voor bij de oudere kaassoorten, zoals Old Amsterdam. De witte uitslag die u ziet zijn rijpingskristallen, deze kunt u gewoon eten.
Hoe schaaf, snijd of rasp ik kaas nog soepeler?
Het schaven, snijden of raspen van kaas gaat gemakkelijker met een warme schaaf, mes of rasp. Houd van tevoren de schaaf, het mes of de rasp even onder de warme kraan en u zult zien dat u soepel door de kaas heen gaat.