Veelgestelde vragen
Hier vind je antwoorden op ‘veelgestelde vragen’ aan Old Amsterdam. Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op of vul ons contactformulier in.
Gezondheid
Ik ben lactose-intolerant, mag ik Old Amsterdam eten?
Over het algemeen kunnen mensen met een lactose-intolerantie gewoon kaas eten. Hollandse kaassoorten (halfharde en harde kaas) bevatten sporen van lactose, maar de hoeveelheid is vrijwel niet aantoonbaar. Naarmate de kaas langer rijpt, neemt het lactosegehalte af. Oudere kaas bevat dus nog minder lactose dan jonge kaas.
Ik ben allergisch voor gluten. Kan ik dan wel kaas eten?
Ja, dat kan, want kaas bevat geen gluten. Ook niet in de korst.
Ik ben allergisch voor koemelkeiwit. Kan ik dan wel kaas eten?
Nee, helaas niet, want kaas bevat koemelkeiwit. U zou wel sojakaas kunnen proberen.
Ik ben allergisch voor koemelkeiwit, mag ik Old Amsterdam Geitenkaas eten?
Nee, je bent namelijk niet allergisch voor melk van de koe, maar voor bepaalde eiwitten in melk. Deze eiwitten komen ook voor in geitenkaas, waardoor je gewoon last kan krijgen van je allergie. Als je dus allergisch bent voor eiwitten dan is geitenkaas geen oplossing. Daarnaast kan Old Amsterdam geitenkaas sporen van koemelkeiwit bevatten.
Ik moet mij houden aan een cholesterolarm dieet. Kan ik dan nog wel kaas eten?
Bij een cholesterolarm dieet is het belangrijk om meervoudig onverzadigde vetzuren te eten. Deze komen met name voor in plantaardige producten. Kaas is een product van dierlijke oorsprong, daarin komen meervoudig onverzadigde vetzuren in beperkte mate voor. Informeer daarom, als u het niet zeker weet, bij uw diëtist of huisarts.
Welke kaas mag ik eten bij een eiwit-beperkt dieet?
Het beste is om helemaal geen kaas te eten. Als u toch graag kaas eet, adviseren wij u een Goudse 48+ kaas, zoals Old Amsterdam, omdat deze minder eiwit bevat dan 30+ kaas.
Ik heb diabetes. Mag ik dan nog wel kaas eten?
Voor diabetici is het belangrijk niet te veel koolhydraten (voedingssuikers) tegelijk te eten. Vandaar dat het goed is erop te letten de koolhydraten zo veel mogelijk te spreiden over de hele dag. Old Amsterdam bevat geen koolhydraten, maar zoals alle kaas wel vet. Iedereen is verschillend en heeft een ander eetpatroon. Informeer daarom, als u het niet zeker weet, bij uw diëtist of huisarts.
Is kaas wel gezond?
In kaas zitten onder andere eiwitten en calcium; dus dat is zeker gezond. Een derde bestaat uit de gezonde onverzadigde vetten, twee derde van de vetten zijn verzadigd en dus minder goed voor u. De aanduidingen 48+, 30+, enzovoort geven niet aan dat er 48% of 30% vet in een kaas zit; het gaat hier om warenwettelijke productomschrijvingen. Vuistregel: voor snijkaas neemt u twee derde van de +-aanduiding om het vetpercentage te schatten (dus 48+ =32% vet, 30+ =20% vet). Om exact te weten hoeveel vet u werkelijk eet, kunt u het beste de voedingswaardenoverzichten lezen op de verpakking. Daarin staat precies hoeveel gram vet er in 100 gram kaas zit.
Zitten er hulpstoffen met E-nummers in Old Amsterdam?
In Old Amsterdam zitten de e-nummers E160a (de kleurstof beta-caroteen) en E251 (natriumnitraat). Natriumnitraat komt van nature al voor in koemelk. We gebruiken natriumnitraat als conserveermiddel en om de vorming van boterzuurbacteriën tegen te gaan. Alle zogenaamde E-nummers zijn binnen de Europese wetgeving getest en toegelaten om gebruikt te worden bij de bereiding van levensmiddelen. Het is dus een garantie dat het veilig is. Onze Old Amsterdam geitenkaas bevat geen e-nummers.
Waar kan ik informatie vinden over de voedingswaarden en ingrediënten van de Old Amsterdam kazen?
Onder Assortiment vind je al onze producten. Hier vind je per kaas ook een overzicht van alle voedingswaarden en ingrediënten.
Ik ben vegetarisch. Kan ik Old Amsterdam eten?
Voor alle producten van Old Amsterdam wordt vegetarisch stremsel gebruikt en is daarom geschikt voor vegetariërs.
Wat is het vetgehalte van Old Amsterdam?
In Nederland wordt het vetgehalte van kaas in zuivelltermen aangegeven met 30+, 48+, 50+. 40+ kaas is dus vetter dan 30+ en 20+ kaas. Dit percentage drukt het vetgehalte in de droge stof uit. Dit is het gewicht van de kaas zonder het vocht. De reden hiervoor is dat kaas een natuurproduct is en het vochtgehalte daardoor kan verschillen. Bij 50+ kun je zeggen dat er ongeveer 40% vet in zit.
Old Amsterdam bereiding
Wat voor soort melk gebruikt Old Amsterdam?
Old Amsterdam wordt gemaakt van 100% weidemelk die we kopen bij Nederlandse zuivelcoöperaties.
Is Old Amsterdam natuurgerijpt?
Old Amsterdam rijpt op houten planken in een geconditioneerd pakhuis. Door deze
manier van rijpen kan de kaas zijn vocht kwijt. Dat noemen we natuurlijke rijping.
Hoe wordt Old Amsterdam gemaakt?
Bij over Old Amsterdam wordt uitgelegd hoe onze Old Amsterdam kazen worden gemaakt
Hoe lang rijpt Old Amsterdam?
Alles draait bij Old Amsterdam om de smaak. Voor Old Amsterdam is het unieke zuursel en het rijpingsproces daarbij het allerbelangrijkst. De tijd dat het rijpt is voor ons van ondergeschikt belang, maar gemiddeld ligt de rijpingstijd rond de 8 maanden.
Wat is er apart aan de rijping van Old Amsterdam?
Old Amsterdam rijpt in 3 fases. Door het speciale zuursel én verschillende temperaturen tijdens de rijping worden de juiste smaak en kristallen gevormd, en blijft de kaas toch goed snijdbaar.
Wordt de kaas verhit om sneller te rijpen?
Old Amsterdam rijpt in drie fases met temperaturen tussen de 3 en 19 graden. Na circa 8 maanden bereikt Old Amsterdam zijn karakteristieke smaak. Van verhitting is geen sprake. De natuurlijke rijpingsduur van circa 8 maanden is geen doel op zich maar wordt bepaald door het moment dat Old Amsterdam zijn kenmerkende en gewaardeerde smaak bereikt.
Produceren en rijpen jullie niet zelf je kaas?
Wij werken samen met streng geselecteerde partners waarmee we een duurzame,
langjarige samenwerking hebben.
Hoe wordt Old Amsterdam Crème gemaakt?
Old Amsterdam Crème wordt op een traditionele manier gemaakt uit Old Amsterdam en geselecteerde andere kaassoorten. Nadat de kaas gesneden is wordt deze samen met de overige ingrediënten voorzichtig gesmolten en tot een homogene crème geroerd. De bakjes worden vervolgens gevuld met hete crème, gesloten en van een deksel voorzien. Daarna wordt het bakje op zijn kop gezet en langzaam gekoeld.
Waar komt Old Amsterdam geitenkaas vandaan?
Old Amsterdam geitenkaas wordt geproduceerd in Nederland met geitenmelk van Nederlandse geitenboerderijen.
Wordt Old Amsterdam ingespoten met water?
Old Amsterdam is een natuurproduct en wordt gemaakt zoals elke andere kaas en wordt dus niet ingespoten met water
Bevat Old Amsterdam snelrijpers?
Daarmee wordt gedoeld op het zuursel dat wij voor Old Amsterdam gebruiken. Wij hebben ons zuursel zo’n 30 jaar geleden ontdekt en geoptimaliseerd. Daar hebben wij ons rijpingsprocédé op aangepast. Het is een uniek zuursel en het proces is gepatenteerd. Onvergelijkbaar met andere zuursels op de markt.
Over het Old Amsterdam merk
Hoe lang bestaat Old Amsterdam?
Old Amsterdam bestaat sinds 1985 en is meer dan 30 jaar oud
Wat is de kenmerkende smaak van Old Amsterdam?
Old Amsterdam is een pittige kaas met een licht zoete smaak. Old Amsterdam heeft rijpingskristallen en is toch gemakkelijk te snijden.
Is Old Amsterdam wel echte kaas?
Old Amsterdam is net als andere kazen echte kaas en wordt op dezelfde manier gemaakt en gerijpt op houten planken. Old Amsterdam heeft een eigen receptuur met een uniek zuursel. Het zuursel en de rijpingswijze zorgen voor de unieke smaak en structuur van Old Amsterdam.
Waar komt de naam Old Amsterdam vandaan?
De familie Westland kon zich goed identificeren met de ondernemerszin, eigenheid en trots van de stad Amsterdam. Toen ze begonnen als kaasmakers lieten ze de kazen midden in Amsterdam rijpen, in een pand aan de Lijnbaansgracht. Ze hadden met de kaas grote dromen in zowel Nederland als ook in het buitenland. Om aan te geven dat de kaas uit Nederland komt, is gekozen voor het woord Amsterdam. Het woord Old verwijst naar oude kaas.
Wat voor bedrijf zit er achter het merk Old Amsterdam?
Old Amsterdam is ooit ontwikkeld door de familie Westland en is tot op heden nog steeds de trots van de familie. Het is een hecht bedrijf met ongeveer 80 werknemers en gevestigd in Huizen. Old Amsterdam wordt inmiddels in meer dan 50 landen verkocht. Old Amsterdam bezit in Amsterdam ook nog twee cheese stores waar we tastings
Is Old Amsterdam oude kaas?
Ja, Old Amsterdam is een oude kaas. Zoals ook hier te lezen valt https://www.npo3.nl/is-jouw-stuk-kaas-wel-echt-jong-belegen-of-oud is niet de rijpingsduur, maar het smaakprofiel hierin bepalend. Old Amsterdam heeft het smaakprofiel van een oude kaas en wordt gemaakt volgens ons eigen gepatenteerde proces. Echter, door de snijdbaarheid van de kaas in tegenstelling tot het veelal brokkelige karakter van de gemiddelde oude kaas, zijn we voor veel consumenten een categorie apart. Daar zijn we uiteraard erg trots op.
Wat is het verschil tussen Old Amsterdam en oude kaas?
Old Amsterdam wordt gemaakt volgens onze eigen speciale receptuur en rijpingswijze. De smaak en kristalvorming bepalen uiteindelijk hoe lang Old Amsterdam ligt te rijpen. Zodra de smaak is zoals deze moet zijn en de kenmerkende kristallen zichtbaar zijn, geven onze keurmeesters de kaas vrij. De traditionele oude kazen rijpen tussen de 10 en 12 maanden en zijn doorgaans droog en brokkelig van structuur.
Old Amsterdam heeft wel kristallen en een gerijpte smaak, maar is juist gemakkelijk snijdbaar.
Produceren en rijpen jullie niet zelf je kaas?
Wij ontwikkelen onze eigen recepturen, hebben een eigen kwaliteitsafdeling en doen ook onze verkoop en marketing zelf. Daartussenin werken we samen met streng geselecteerde partners waarmee we een duurzame, langjarige samenwerking hebben. Bij deze partners gebeurt het produceren en rijpen van onze kaas.
Verpakking en bewaren
De plakjes van mijn voorgesneden kaas kleven aan elkaar. Hoe komt dat?
Doordat kaas een natuurproduct is, kan het seizoen en het rijpingsproces ervoor zorgen dat de plakken af en toe aan elkaar kleven. We stellen daarnaast hoge eisen aan de smeuïgheid van onze kazen, wat belangrijk is voor de smaak en ervoor zorgt dat drogere kazen niet taai worden. Daardoor kan het ook voorkomen dat de plakken gaan kleven.
Er zit schimmel op mijn kaas. Hoe komt dat en kan ik de kaas nog eten?
Schimmels zitten overal in de lucht. Wanneer kaas in een geopende verpakking bewaard wordt, of vers van het mes is gekocht, kan het product gaan schimmelen. Als u schimmel vindt op voorverpakte kaas, is de verpakking lek geweest. Deze kaas kunt u het beste naar onze Consumentenservice retour sturen (Antwoordnummer 22, 1270 VB te Huizen, een postzegel is niet nodig). Als u er een brief bij doet met uw naam- en adresgegevens en een korte omschrijving van de klacht, krijgt u van ons binnen twee weken na ontvangst een reactie. De schimmels op zich zijn meestal onschuldig, al wordt niet aangeraden ze te consumeren. Wanneer er een lichte schimmelaanslag zit op de kaas kunt u deze wegsnijden (ongeveer een cm rond de schimmel) en de kaas gewoon eten.
Er zit witte uitslag op de kaas. Wat is dat?
Dit komt met name voor bij de oudere kaassoorten, zoals Old Amsterdam. De witte uitslag die u ziet zijn rijpingskristallen, deze kunt u gewoon eten.
Hoe moet ik Old Amsterdam bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Gekoeld bewaard bij max. 7 graden is Old Amsterdam houdbaar tot einde tht-datum. Na het openen zijn de producten beperkt houdbaar. U kunt ze dan het beste in een afgesloten bakje of in kaaspapier in de koelkast bewaren.
Er lijkt iets te weinig Old Amsterdam Crème in de verpakking te zitten
De hoeveelheid Old Amsterdam Crème wordt streng gecontroleerd. Elk bakje bevat ten minste 125g. Mocht er een luchtbel in het bakje zitten dan maakt dat niet uit voor de hoeveelheid Old Amsterdam Crème.
Waarom zit er soms een soort luchtbel in de Old Amsterdam Crème?
Boven de gesmolten Old Amsterdam Crème zit (na het afvullen en sluiten van het bakje) een klein laagje lucht. Om er zeker van te zijn dat de crème goed houdbaar is wordt het bakje omgekeerd. De hete crème komt door het bakje om te keren in contact met het laagje lucht bovenin het bakje. Eventuele ongewenste micro-organismen (zoals schimmels) krijgen daardoor geen kans meer om iets met de crème te doen. Het laagje verhitte lucht komt dan onderin het bakje te zitten.
Hoe schaaf, snijd of rasp ik kaas nog soepeler?
Het schaven, snijden of raspen van kaas gaat gemakkelijker met een warme schaaf, mes of rasp. Houd van tevoren de schaaf, het mes of de rasp even onder de warme kraan en u zult zien dat u soepel door de kaas heen gaat.